5. Diem que l’enriquiment de la llengua dels alumnes és un afer transversal, és a dir, que és un objectiu que ateny tots els mestres i totes les àrees del coneixement. Plantegeu un parell d’accions que els mestres d’una escola, de manera col·lectiva, poguessin dur a terme per afavorir aquest objectiu.
Els mestres d’una escola poden dur a terme la preparació d’activitats de treball per projectes en les diverses àrees. Poden preparar activitats de debat en el qual els alumnes hagin d’expressar-se oralment.
Exemple: Objecte de debat a l’àrea de Medi Social: Què preferiu: viure a la ciutat o al camp?
Els alumnes per grups exposaran la seva preferència i hauran de donar arguments i contraarguments per a defensar la seva elecció. Els alumnes també haurien de preparar-se un guió de l’argumentació o discurs que facin.
Aquest tipus d’activitat oral es pot dur a terme a totes les àrees, bé en forma de debat, de discussió de problemes (per exemple a l’àrea de Matemàtiques) o a partir d'exposicions de treballs, etc. De la mateixa manera, es pot modificar la dificultat de la pregunta segons el nivell dels alumnes.
Considerem que a nosaltres ens ha mancat el treball de l’expressió oral i s’ha de treballar aquest aspecte, ja que el discurs oral cada vegada té més presència en la societat en què vivim. En general, la competència comunicativa té un paper clau en l’aprenentatge de la llengua. Així doncs, creiem que el treball de les habilitats d’escoltar, llegir, parlar i escriure és necessari.
D’altra banda, també podrien treballar amb diversos recursos i fonts tant escrites com orals: vídeos, cançons, mitjans de comunicació (notícies de la ràdio, la televisió o Internet), enciclopèdies, llibres, etc.
D’aquesta manera, des de qualsevol àrea es pot treballar amb texts, diàlegs, etc. i fomentar la correcció i adequació lingüística amb el treball de la llengua escrita i l’oral per igual. Així com donar importància a l’amplitud de recursos dels quals disposem per a obtenir informació.